Kadın Doğum Kanserleri
Kadın doğum kanserleri, dünyada en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Kadınlarda en yaygın görülen kanser çeşidi meme kanseri olmakla beraber ardından genital organ kanserleridir.
Kadın doğum kanserleri ise şunlardır:
Rahim kanseri (uterus)
Rahim ağzı kanseri (serviks)
Yumurtalık kanseri (over)
Tüp kanseri (tuba uterina)
Vulva kanseri
Döl yolu kanseri (vaginal kanser)
Kanser özellikle sigara, hava kirliliği, stres, hazır gıdalarla beslenme gibi kötü yaşam şartları ile riski artan bir sağlık sorunudur. Maruz kalınan birçok kimyasal ürün insan organizmasındaki kanser ve tümör oluşumunun ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
Vulva Kanseri Nedir?
Vulva kanseri; 65 yaşından sonra görülen bir kadın doğum kanser türüdür. Hastalarda yaygın olarak genital bölgede kaşıntı, şişlik ya da kitle görülmektedir.
Hastanın genital bölgesinde kabarıklık, yara benzeri oluşumlar, siğiller ortaya çıkabilir. Teşhis yapılması için parça alınması gerekmektedir. Erken dönemde teşhis edilmesi ile tedavi şansı oldukça yüksektir.
Vagina Kanseri Nedir?
Vagina kanserleri, doğum kanalı kanserleridir. Oldukça nadir görülmektedir. Genel olarak menopoz döneminden sonra görülmektedir. Ağrısız kanamalar ve sebebi bilinmeyen akıntılar en yaygın görülen belirtileridir.
Serviks Kanseri Nedir?
Serviks kanseri, jinekolojik kanserler arasında en yaygın görülen kanserlerdir. Teşhisi rutin muayenelerde tespit edilebildiği için tedavi şansı oldukça yüksek kanserlerdir. Smear taramaları, aşılama ya da rutin muayeneler kapsamında teşhisi kolayca yapılabilmektedir. Her yaş kadında ortaya çıkabilir.
Rahim İçi Kanseri Nedir?
Rahim içi kanseri endometrium kanseridir. En yaygın görülen jinekolojik kanser çeşididir. Menopoz sonrası dönemde yaygın olarak görülmektedir. Doğum yapmamak, obezite, geç menopoz gibi faktörler kanser için risk faktörlerini oluşturmaktadır.
Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, polikistik over sendromu gibi hastalıklar da rahim içi kanseri için risk unsurlarını arttırmaktadır. Rahim içi kanseri hakkında bilinmesi gerekenler:
Rahim ağzı kanseri için tarama yöntemi bulunmadığı için riskli bir sorundur.
Hastaların yaklaşık olarak yüzde 90’ı menopozdan sonra anormal vajinal kanama belirtisi yaşamaktadır.
Hastanın rahim ağzı kanseri olup olmadığının tespit edilmesi için biyopsi alınması gerekmektedir.