Jinekoloji
Jinekoloji; kadın üreme organlarına ait her türlü patoloji ile ilgilenen geniş kapsamlı bir tıp alanıdır.
Jinekoloji kapsamında; myomlar (urlar), rahim ağzı (serviks) hastalıkları, yumurtalık (over) kistleri, polipler, infertilite (kısırlık) ve bunlarla ilgili ameliyatlar, her türlü genital enfeksiyonlar, doğum kontrol yöntemleri, adet sancısı (dismenore), adet düzensizlikleri, idrar kaçırma problemleri, rahim sarkması, menopoz, kadın üreme organları kanserleri vb. incelenir.
Aynı zamanda jinekoloji rutin ve senelik muayeneleri, smear takibini ve hpv takibini de içermektedir.
Jinekolojik Muayene Nedir?
Jinekolojik muayene kadın sağlığında en mühim konulardan biridir. Cinsel hayatı başlamış ya da başlamamış her kadının senede en az bir kere jinekolojik muayene için uzmana başvurması gerekmektedir. Bakire olan kadınlar da herhangi bir sorun ya da rahatsızlık duymadan jinekolojik muayene olabilmektedir.
Bu sayede kanser dahil bazı hastalıkların erken tanı ve tedavisi mümkündür. Jinekolojik muayene gerekli durumlarda karından, gerekli durumlarda da pelvik olarak yapılabilmektedir. Jinekolojik muayene:
Jinekolojik muayene adet döneminin başlamasından ve hatta bazı durumlarda adet dönemi başlamadan dahi yapılabilmektedir. Gelişme döneminde kız çocukları ya da adet dönemi başlamış gençlere uygulanabilir.
Jinekolojik muayeneden önce doktor tarafından çeşitli sorular sorulur. Akıntı, ağrı, adet döngüsü vb. konular hakkında sorulan sorular muayene için önem teşkil etmektedir.
Jinekolojik muayene jinekolojik masada yapılmaktadır. Doktor bu aşamada dış genital bölgenin incelenmesi, cinsel olarak aktif olan kişilerde pelvik muayene, rahim ağzı muayenesi yapar. Şayet cinsel aktiflik yoksa karından muayene yapılabilir.
Jinekolojik muayene oldukça kolay işlemlerden oluşur, hasta acı ya da ağrı duymaz. Duruma göre 5-15 dakikada tamamlanır.
Jinekolojik muayeneler çok kısa süren ve tamamen ağrısız işlemlerdir. İlk kez muayene olacak kişilerin kesinlikle korkmasına, çekinmesine gerek yoktur.