Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi kadın hastalıklarında en değerli tanı araçlarından biridir. Histeroskopi ışıklı bir alet ile rahim içinin görüntülenmesi anlamına gelmektedir. Teşhis koymak amacıyla uygulanan tanısal histeroskopi işleminde genel anestezi uygulanmaz.
Ancak histeroskopi tedavi amacıyla uygulanacak ise genel anestezi uygulanması gerekmektedir. Histeroskopi adet döneminden sonra uygulanmaktadır. Histeroskopik işlemler ile:
Septum tanı ve tedavisi,
Polipektomi,
Myomektomi,
Rahim içi yapışıklıkların tedavisi yapılmaktadır.
Histeroskopi Nasıl Uygulanır?
Histeroskopi, tanısal ve tedavi amacıyla uygulanabilmektedir. Tedavi amacı ile uygulandığında hafif bir genel anestezi uygulanması yeterlidir. Histeroskopi genel olarak ağrılı bir işlem değildir.
Rahim içine boru şeklindeki histeroskopi cihazı ile girilir. Bu cihazdaki mercek sistemi ve kamera sayesinde rahim içi detaylı şekilde gözlemlenir. Rahim içinin genişletilmesi ve daha detaylı şekilde gözlemlenebilmesi için rahim içine sıvı verilir. Ardından işlemler yapılır.
Histeroskopi Riskleri Nelerdir?
Histeroskopi kabul edilebilir risklere sahip bir işlemdir. Tıp kapsamında uygulanan tüm tedavi ve işlemlerin riskli bulunmaktadır. Histeroskopi işleminde de hekimin deneyim ve uzmanlığı oldukça önemlidir.
Aksi halde risklerin görülme ihtimali artabilir. Histeroskopide görülebilecek yan etkiler ise:
Rahimde delinme,
Rahim ağzında yaralanma,
Aşırı kanama,
Rahim içi enfeksiyondur.